Žar na oglje

Žar na oglje

Žar na oglje, namizni žar ali kamado žar? Katere so njihove prednosti in slabosti?

Žar na oglje je tisti pravi roštilj, ki ga obožuje večina ljudi. Piknik brez njega je kar majhno razočaranje, se strinjate? Kljub splošni priljubljenosti pa ima vseeno nekaj slabosti, zaradi katerih se mnogi odločajo za druge vrste ražnjev. V nadaljevanju si preberite, kaj je za katero različico značilno, katere so njihove prednosti in slabosti in katera vrsta najbolj ustreza vašim željam ter potrebam.

 

žar na oglje
žar na oglje

Žar na oglje

Imate radi malce dimljeno meso s perfektno skorjico? V žaru na oglje je mogoče doseči zelo visoke temperature, zato velja za zelo učinkovito vrsto roštilja. Kot gorivo lahko uporabimo les, brikete ali oglje. Slednje je najbolj efektivno, saj aromatizira meso in zelenjavo, kar mnogi pri drugih vrstah žarov pogrešajo. Težava lahko nastane le, če želimo hrano peči dlje časa.

Npr. na piknikih, ki trajajo celo popoldne ali celo cel dan, je oglje malce nepraktično gorivo, saj ga je potrebno ves čas dodajati. V takšnih primerih je bolje uporabiti brikete, ki gorijo tudi več ur. Posledično je mogoče peka večjih količin hrane, ki pa bo dimljena le, če ji dodamo še lesne sekance. Najmanj praktično gorivo pa je les. Res sicer je, da so hrustljavi, a vseeno sočni zrezki super aromatizirani, a je zato peka precej zahtevnejša.

Kaj pa so slabosti omenjene različice ražnja? Žar na oglje za pripravo hrane potrebuje veliko časa, saj se segreje šele v približno 40 min. Če ga boste uporabljali le na občasnih piknikih, je odlična izbira, a če želite na njem pripravljati vsakodnevna kosila, je morda bolje, da izberete plinski ali namizni žar. Slednja se segrejeta v nekaj minutah, zato je kosilo pripravljeno, kot bi mignil. Negativna plat roštilja na oglje je tudi zahtevnejše čiščenje.

Namizni žar

Električni žar je odlična rešitev, če piknikov ne organizirate le na domačem vrtu. Zaradi majhne teže je enostavno prenosljiv, zato ga lahko odnesemo s seboj na počitnice. Radi kampirate v avtodomu, prikolici ali šotoru? Če želite dobro jesti tudi na dopustu, je ta različica za vas najbolj primerna.

V primerjavi s tistimi na oglje se tudi zelo hitro segreje, tako da boste v sočni hrani uživali že v nekaj minutah. Mnogi se zanj odločijo tudi, ker ga lahko uporabljamo v zaprtem prostoru. V primeru, da nimate velikega vrta ali dvorišča, lahko slednjega postavite na balkon ali teraso. Tako boste lahko prijatelje razvajali s svojimi dobrotami, tudi če živite v manjšem stanovanju.

Seveda pa se je pred nakupom prav tako potrebno zavedati njegovih slabosti. Hrana, ki jo v njem pripravimo, je v primerjavi s hrano spečeno v prej omenjeni različici, veliko bolj pusta. Ker dima ni, meso ni aromatizirano in je zato manj okusno.

Njegova druga slabost pa je, da ga ne moremo uporabljati na mestu, kjer nimamo dostopa do elektrike. V kampih sicer to ne predstavlja težave, ga pa zato ne moremo uporabljati nekje v naravi. Če večkrat prirejate piknike nekje ob reki, na travniku ali na nekem težje dostopnem mestu, je boljša izbira roštilj na les, brikete ali oglje.

 

namizni žar
namizni žar

Kamado žar

Keramični žari so pri nas manj poznani, saj v resnici izvirajo z Japonske. Tam hrano že tisočletja pripravljajo v keramičnih posodah, katere so jim dale navdih za oblikovanje kamado žara. Slednjega v notranjosti sestavlja šamotna glina, zato deluje podobno kot krušna peč. Za keramiko je sicer značilno, da je odličen izolator, zato je mogoče v njem doseči zelo visoke temperature.

To sicer ne pomeni, da peka pri nizkih in srednjih temperaturah ni mogoča. Keramični kamado žar namreč omogoča vse vrste peke, celo dimljenje. Njegova prednost je tudi, da se segreje v relativno hitrem času (15 min), zato je primeren za vsakodnevno uporabo. Zaradi odlične izolacije se lahko v njem lotimo tudi peke večjih kosov mesa, ki potrebujejo daljšo toplotno obdelavo.

Če vas skrbi, da boste zato porabili ogromno oglja, naj vas potolažimo – v primerjavi z ražnjem, ki smo ga opisali najprej, potrebujemo nekje okoli 50 % manj oglja. Tako smo tudi pri dolgotrajni večurni peki zelo varčni. V njem lahko meso dimimo tudi do 12 ur, kar je precej več, kot v drugih različicah.

Kaj pa slabosti? V resnici je to roštilj, ki ga obožujejo najbolj zahtevni mojstri peke, zato nekih posebnih slabosti nima. Pred nakupom se morate edino zavedati, da je precej težek, zato premikanje ni enostavno. Posledično ni najbolj primerna izbira, če bi ga radi uporabljali na več lokacijah.

Drugih slabih plati, pa razen nekoliko višje cene, nima. Je najvzdržljivejša in najtrpežnejša vrsta ražnja. Keramika se med peko ne razteza, zato ostane takšna, kot je, še vrsto let. Velikost pokrova se nikoli ne bo spremenila, kar je znan problem ostalih različic.

Če ga boste redno čistili in poskrbeli za ustrezno vzdrževanje, boste lahko na njem pripravljali hrano zares zelo dolgo časa. Verjemite nam, da bo edinstven okus odtehtal malce višjo ceno. Vaši prijatelji vas bodo vsak teden vprašali, kdaj boste organizirali naslednji piknik.

kamado žar
kamado žar