cisterne za vodo

Cisterne za vodo so primeren rezervoar za deževnico

Cisterne za vodo predstavljajo odlično rešitev za zbiranje in shranjevanje odvečne količine pitne vode, meteorne vode ali deževnice. Rezervoar za shranjevanje vode lahko umestimo na različne zunanje proste površine in sicer najpogosteje pod žlebove hiše ali jih enostavno vkopljemo v zemljo. Zbiralniki za vodo nam tako najpogosteje služijo za zalivanje vrtnin, pranje avtomobila, splakovanje WC školjke in tudi za pranje perila ter dnevno prho.

Vse cisterne za vodo morajo vsebovati tudi različno dodatno opremo, kot so lahko npr. različni filtri za deževnico, ki omogočajo ločevanje med deževnico in ostalimi odpadki, kot so lahko mehanski delci, mahovje ali listje v jesenskem času. Cisterne za vodo so najpogosteje izdelane v enem celotnem kosu iz razgradljivega plastičnega polietilena, ki zagotavlja nepropustnost in ohranja kakovostno vodo tudi na daljši časovni rok. Primerne tudi za shranjevanje čiste pitne vode na območjih, kjer ni ustrezno urejenega priklopa na pitno vodo.

Na tržišču lahko srečamo različne tipe cistern za vodo, kot so lahko cisterne za shranjevanje pitne vode ali rezervoarji za deževnico. Slednje lahko delimo še na podzemne rezervoarje, ki so primerni za vgradnjo pod zemljo, kjer se zagotovi stalna temperatura in zaščita pred sončno svetlobo. Drugi tip so nadzemni rezervoarji, ki jih lahko postavimo na prosto zunanjo površino v letnem času. Druge dva večja tipa cisterne za vodo so tudi kletni in transportni rezervoarji za deževnico.

rezervoar za deževnico

 

Katero vrsto izbrati in kakšne so glavne prednosti cisterne za deževnico?

Velikost cisterne za vodo, ki bi lahko shranjevala deževnico lahko določimo po več lastnostih. Najprej moramo pregledati površino in velikost strehe, kjer se ob padavinah zbira odvečna količina deževnice. Na podlagi slednje moramo določiti velikost zbiralnika vode. Pri tem upoštevamo dejstvo, da večja kot je površina strehe, večja je možnost shranjevanja večje količine deževnice v cisterni za vodo. Po končni izbiri cisterne za vodo moramo izbrati še ustrezni sistem, ki omogoča filtriranje oziroma ločevanje med deževnico in ostalimi odpadki.

Poleg filtriranja moramo izbrati tudi ustrezen sistem za izčrpavanje vode iz cisterne kot je lahko primer uporabe za namakalne sisteme na vrtovih. Glavna prednost rezervoarja za deževnico je, da imamo ob daljših časovnih sušnih obdobjih na razpolago vedno dovoljšno količino lastne vode, ki je popolnoma neodvisen od zunanjega vodovnega sistema. Tako imamo vedno na voljo dovolj vode za zalivanje vrtnih pridelkov preko različnih namakalnih sistemov, še posebej v primerih, ko je prepovedana uporaba vode iz vodovodnega omrežja.

Druga pomembna prednost je dejstvo, da deževnica ne vsebuje dodatkov klora ter je zaradi tega bolj primerna za zalivanje trave, rož in zelenjavnih pridelkov. Deževnica tudi ne vsebuje dodatkov vodnega kamna, vse te prednosti pa na koncu prispevajo k nižjim obratovalnim stroškom in k manjši porabi čiste pitne vode iz vodovodnega omrežja.

 

Cisterne za vodo se lahko odlično povežejo v namakalni sistem zalivanja površin

Odvečno količino deževnice lahko zelo primerno uporabimo preko namakalnega sistema, ki je primeren za namakanje vseh vrst površin. Namakalni sistemi so zelo primerni za namakanje različnih kmetijskih površin, kjer imamo tipa namakanja s stabilnim in mobilnim sistemom, kjer se uporabijo različni tipi pršilcev vode. Odvečno količino shranjene vode v cisternah lahko uporabimo tudi za namakanje različnih športnih igralnih površin kot je npr. nogometno ali igrišče za golf ali namakanje industrijskih površin.

Zato jim tudi zelo velikokrat rečemo tudi dež po naročilu. Pomemben del namakalnih sistemov ter cistern za shranjevanje vode so tudi filtri za deževnico. Slednje poskrbijo za mehansko čiščenje deževnice pred vstopom vod v rezervoar za deževnico. Glavna prednost je njihova enostavna vgradnja in montaža v grlo rezervoarja, ki zagotavlja ločevanje vode z drugimi snovmi, ki jih ne potrebujemo. Podjetje Armex ponuja na tržišču različne tipe filtrov za deževnico in sicer filtre, ki omogočajo 100% izkoristek vode, nato najdemo na tržišču tiste, ki omogočajo učinkovito ločevanje mehanskih delcev oziroma grobe umazanije iz deževnice ter filtri, ki ustrezno ločujejo vodo in odvečno odpadno listje.

namakalni sistem

 

Nakup cisterne za vodo zaupajte izkušenim in preverjenim prodajalcem

Pri nakupu ustrezne cisterne za vodo in s tem namakalnega sistema za vaše vrtnine vam bodo pomagali izkušeni strokovnjak iz podjetja Armex iz Ivančne Gorice. Njihov prodajni program obsega pestro ponudbo cistern za vodo in rezervoarjev za deževnico kot so lahko nadzemni ali podzemni rezervoarji ter kletni in transportni rezervoarji, ki jih je mogoče prevažati s pomočjo kombija ali delovnega vozila.

Z nakupom ustrezne cisterne za vodo in uporabo primernega filtra za deževnico zmanjšamo porabo čiste pitne vode ter s tem nekaj naredimo tudi v smeri za čisto in zeleno okolje. V primeru nejasnosti vam v podjetju zagotovijo ustrezno svetovanje pri nakupu cisterne za vodo. Poleg tega ponujajo tudi različne čistilne naprave, greznice in različne ponikalne in zbiralne sisteme za vodo. Celotno ponudbo preverite na spletni strani ter jih kontaktirate po telefonu 01/78-69-270 ali preko e-pošte [email protected].

filtri za deževnico