izdelava spletne strani

Izdelava spletnih strani: stran naj bo atraktivna in kakovostna

Izdelava spletnih strani: ko se je lotite, bodite pozorni na mnogo vidikov

Izdelava spletnih strani je področje, katerega se je v zadnjih letih lotilo mnogo ponudnikov. Tako podjetij kot posameznikov. Najbrž zato, ker je tudi potreba po tem danes mnogo večja, kot nekoč. Glede na navade, ki jih potrošniki imamo danes, je namreč pomembno, da smo prisotni tudi na spletu. V nasprotnem primeru bomo izgubili velik odstotek potencialnih kupcev in to ne glede na to, ali govorimo o izdelkih ali storitvah.

Izdelave enostavne spletne strani se lahko lotimo tudi sami

izdelava enostavne spletne straniDanes je na spletu prisotnih mnogo ponudnikov, ki ponujajo platforme, preko katerih si lahko izdelamo spletne strani. S pomočjo različnih vtičnikov in pred nastavljenih tem so lahko te strani izredno atraktivne in prilagojene potrebam posameznega ponudnika.

Izdelave spletnih strani se lahko lotimo sami predvsem, če smo šele na začetku svoje poti. Takrat namreč nimamo veliko denarja, ki bi ga lahko vložili v izdelavo spletnih strani ali kar koli drugega. Posledično delamo predvsem po principu »naredi sam«.

To je čisto v redu, če šele raziskujemo trg ali ugotavljamo, če si sploh želimo vztrajati na tej poti, ki smo si jo začrtali. Izdelava enostavne spletne strani nam namreč ne bo vzela veliko denarja, temu bomo morali nameniti le veliko časa.

Izdelava enostavne spletne strani vedno tudi ne zahteva veliko znanja. Zahteva predvsem občutek za delo na spletu, nekaj občutka za dizajn in veliko potrpljenja. Takšno enostavno stran lahko opremimo celo s svojo domeno in je tako še toliko bolj uporabna.

Če nimamo veliko znanja ali časa, da bi se učili, pa se je takrat, ko potrebujemo izdelavo spletne strani na nekoliko višjem nivoju, bolje obrniti na profesionalce. Ti bodo pred nastavljene teme znali prilagoditi in oblikovati tako, da bodo odgovarjale naši celostni grafični podobi (CGP). Poleg tega pa bodo poskrbeli še za mnoge druge vidike, na katere bi sami morda pozabili.

Izdelava spletnih strani zahteva nekatera znanja, ki jih morda nimamo

Ko se torej lotimo izdelave spletne strani na nekoliko višjem nivoju, moramo biti pozorni na toliko več malenkosti. Takrat ni več pomembno le, kako je stran videti, temveč še marsikaj drugega.

Morda sta dva izmed najpomembnejših vidikov: odzivnost spletne strani in njena optimizacija. Ne smemo pozabiti niti na enostavnost in jasnost. Spletne strani, ki so enostavne za brskanje, so namreč zelo priljubljene. Izdelava enostavne spletne strani torej v tem primeru pomeni, da je spletna stran izdelana tako, da se po njej z lahkoto premikamo in brez težav najdemo najpomembnejše informacije.

Odzivnost spletne strani je pomembna zato, da uporabniki ne bodo izgubili potrpljenja, ko bodo po njej brskali. Optimizacija pa, da nas bodo sploh našli.

Odzivnost spletne strani bo uporabnike na njej zadržala

Ko se lotimo izdelave spletne strani, moramo biti torej v prvi vrsti pozorni, da je ta dovolj odzivna. Če se bo namreč sama po sebi (ali kateri koli element na njej) predolgo nalagala, bo uporabnik izgubil potrpljenje in stran zapustil. Današnji spletni uporabniki namreč iščejo tudi dobro uporabniško izkušnjo, te pa brez odzivnosti zagotovo ni.

Za odzivnost spletne strani poskrbimo tako, da na njo ne nalagamo prevelikih elementov. Tu govorimo tako o slikah, gifih, videih kot o tekstih in drugih elementih. Ločljivost mora biti torej dovolj velika, da bo uporabnik elemente jasno videl in bodo ti še vedno atraktivni. Vseeno pa mora biti dovolj majhna, da se bodo le-ti izjemno hitro naložili.

Še en vidik odzivne spletne strani, so odzivne povezave. Če imate torej na spletni strani kakršne koli povezave, naj te vedno tudi nekam vodijo. Vsak klik nanje mora torej uporabnika popeljati na aktivno stran ali podstran. Sicer je lahko ta zmeden ali se celo razjezi. Takšnega uporabnika nikoli ne bomo spremenili v kupca.

Optimizacija spletne strani bo pomagala, da nas bodo našli

izdelava spletnih strani

V poplavi spletnih ponudnikov je težko pričakovati, da bodo uporabniki našli ravno nas. Težko, če ne poskrbimo za ustrezno optimizacijo spletne strani, seveda. Izdelava spletnih strani naj tako vedno obsega tudi to.

Optimizacija je lahko vsebinska ali tehnična, obe pa morata biti ustrezni, da se naša spletna stran znajde čim višje med zadetki v iskalniku. Uporabniki namreč največkrat pogledajo le prvo stran zadetkov, torej prvih deset zadetkov. Če nas torej tam ni, nas tudi ne bodo našli. S tem pa smo izgubili dodatno priložnost za morebitno prodajo.

Optimizacija je običajno skoncentrirana na ključne besede. Torej besede ali fraze, ki jih v tekstu uporabimo v določeni meri, da nas na podlagi teh uporabniki najdejo. Ni pa to edina stvar, na katero moramo biti pozorni.

Vsebine morajo biti jasne in berljive. S količino pojavljanja ključnih besed in fraz v besedilu ne smemo pretiravati. Vsebina mora biti jasna, konkretna in resnična. Samo tako bo uporabnikom prinesla korist. Zelo pomemben del optimizacije, pa so povezave znotraj in zunaj strani.

Ko govorimo o povezavah zunaj strani, govorimo o tem, da so naše vsebine iz nekega razloga vidne tudi na drugih spletnih straneh in vodijo do naše. S tem si višamo »rejting« in se tudi znajdemo višje v iskalnikih.